Galaretka drobiowa

Składniki:

1 kurczak, u mnie ok. 1,1 kg

włoszczyzna

ziele angielskie, liść laurowy

jarzynka

3 jajka

40 g żelatyny

120 g groszku

1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Kurczaka poporcjować, obrać ze skóry, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liści laurowy, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki jarzynki i włoszczyznę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Wyłowić mięso i marchewki. Jajka ugotować na twardo. Mięso obrać z kości, u mnie wyszło ok 400 g. Odlać 1 litr buliony, wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, przestudzić. Marchewki pokroić w kostkę, jajka obrać. Jedno większe naczynie lub kilka mniejszych wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć plasterki jajka, posypać groszkiem i marchewkę, a następnie rozłożyć mięso. Do bulionu dodać koperek, wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki.

Galaretka drobiowa

 

4 uwagi do wpisu “Galaretka drobiowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s