Pulpety ala gołąbki

Składniki:

500 g mięsa mielonego

200 g czerwonej soczewicy

250 g kapusty pekińskiej

1 cebula

2 jajka

jarzynka, pieprz ziołowy

czubryca czerwona

czosnek suszony

sos chili

zioła prowansalskie

1 mały koncentrat pomidorowy

350 g odgotowanych grzybów

2/3 szklanki mleka

mąka pszenna

1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody z 1 łyżeczką jarzynki. Wystudzić. Mięso wymieszać z soczewicą, poszatkowaną kapustę pekińską, drobno posiekaną cebulę, jajka, 1/2 łyżki sosu chili i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować pulpety. Każdy obtoczyć w mące. W 2 garnkach zagotować wodę. Do jednego garnka wsypać po łyżeczce jarzynki i ziół prowansalskich, delikatnie włożyć połowę pulpetów, gotować 20 minut, dodać koncentrat i 1 łyżkę mąki pszennej rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.  Gotować jeszcze 10 minut.

Drugą połowę pulpetów włożyć do drugiego garnka, zagotować, dodać odgotowane grzyby, gotować kolejne 10 minut. 1 łyżkę mąki pszennej rozmieszać z mlekiem, wlać do pulpetów, wymieszać, dodać koperek i gotować jeszcze 10 minut.

Smacznego 🙂

Pulpety ala gołabki

4 uwagi do wpisu “Pulpety ala gołąbki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s