Bułeczki z powidłami

Składniki:

450 g mąki

3/4 szklanki mleka

40 g cukru, u mnie erytrytol

30 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1/2 szklanki mleka

30 g masła

1 jajko

1 słoik powideł

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko wlać ciepłe mleko, wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone masło oraz wsypać cukier. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół  każdą połowę rozwałkować na grubość około centymetra. Ciasto pokroić na kwadraty, na każdy nałożyć na pół łyżki powideł i uformować bułeczki. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

drożdzówki z powidłami

 

4 uwagi do wpisu “Bułeczki z powidłami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s