Babka keksowa

Składniki:

5 jajek

200 g mąki pszennej

70 g mąki ziemniaczanej

100 g masła

35 g drożdży + 1/4 szklanki mleka

100 g cukru pudru, u mnie erytrytol

ulubione bakalie, u mnie orzechy włoskie, suszone śliwki, morele i jagody goji

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Żółtka ubić z cukrem, zmiksować z rozpuszczonym masłem, następnie partiami dosypywać mąki, wlać spienione drożdże. Do zmiksowanej na gładko masy dodać bakalie i wymieszać z pianą z białek. Przełożyć do natłuczonej formy na babkę lub keksówki i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Babka drożdzowa z bakaliami

3 uwagi do wpisu “Babka keksowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s