Pieczone ruskie pierogi

Składniki:

ciasto:

450 g mąki

1 szklanka mleka

15 g masła

40 g drożdży

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka soli

farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków

250 g chudego twarogu

2 cebule

sól, pieprz

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem i niewielką ilością ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, zaczyn i sól. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z cebulą i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać farsz ziemniaczany i sklejać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny żeby podrosły. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

Pieczone ruskie pierogi

2 uwagi do wpisu “Pieczone ruskie pierogi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s