Przekładaniec z kremem budyniowym

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

100 g mąki pszennej

80 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

beza orzechowa:

5 białek

80 g cukru

240 g orzechów włoskich

po 1 łyżce mąki pszennej i mąki ziemniaczanej

krem:

budyń 3/4 l mleka

3 szklanki mleka

100 g cukru pudru

1 kostka masła

1 kieliszek wódki

dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

1 galaretka

Przygotowanie:

Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Wystudzić.

Beza: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać ze zmielonymi orzechami i mąkami. Masę wylać na tą samą blaszkę, w której piekł się biszkopt i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  Wystudzić.

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu bez dodatku cukru. Przelać do salaterki i przykryć folia spożywczą. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodawać partiami budyń, na końcu połączyć z alkoholem.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Część brzoskwiń pokroić w kostkę.

Biszkopt nasączyć. Można wykorzystać rozcieńczony syrop z brzoskwiń. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć część brzoskwiń, lekko powciskać je w krem. Przykryć bezą orzechową i rozsmarować resztę kremu. Pozostałe brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Wierzch udekorować tężejącą galaretką. Całość schłodzić.

Przekładaniec z kremem budyniowym

4 uwagi do wpisu “Przekładaniec z kremem budyniowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s