Drożdżówka z rabarbarem

Składniki:

220 g mąki pszennej

130 g mąki żytniej T720 (można dać 350 g mąki pszennej)

2 jajka

1/2 szklanko erytrytolu

3/4 szklanki mleka

30 g drożdży + 1/4 szklanki mleka + 1 łyżeczka cukru

250 g rabarbaru

Przygotowanie:

Z drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić na chwilę. Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić jajka, wlać rozczyn i ciepłe mleko. Wszystkie składniki zmiksować. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać. Rabarbar umyć i pokroić, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć. Odstawić na pół godziny, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wstawić do piekarnika na około 40 minut aż ciasto upiecze się na złoty kolor. Smacznego 🙂

Lekka drożdżówka z rabarbarem

 

5 uwag do wpisu “Drożdżówka z rabarbarem

Odpowiedz na okularnicawkapciach Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s