Mini pizzerinki

Składniki:

45 g drożdży + 1/4 szkl mleka + 1 łyżeczka cukru

po 200 g mąki pszennej i żytniej T720

jajko

po łyżeczce soli, słodkiej papryki i ziół prowansalskich

1 łyżka oliwy

dodatki:

ketchup + zioła prowansalskie + słodka papryka

150 g szynki drobiowej

pomidorki koktajlowe

300 pieczarek

1 kulka mozzarelli light

Przygotowanie:

Z drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać mąki, przyprawy, wbić jajko, wlać zaczyn i ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać oliwę, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania wody. 2-3 łyżki ketchupu wymieszać z ziołami i papryką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować sosem ketchupowym i nałożyć dodatki: szynkę, podsmażone pieczarki, pokrojone pomidorki, krążki cebuli i startą mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego 🙂

Mini pizzerinki2

Mini pizzerinki

20200516_160022

2 uwagi do wpisu “Mini pizzerinki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s