Polędwiczka z pieczonymi warzywami

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

marynata:

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżka sosu sojowego

warzywa:

1/2 kg ziemniaków

1 marchewka

1/2 selera

1 pietruszka

1/2 pęczka szparagów

oliwa

słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać i zalać nimi polędwiczkę. Ziemniaki obrać i pokroić. Zalać wodą i gotować 15 minut. Do ziemniaków po zagotowaniu dodać pokrojoną w paski marchewkę. Warzywa odcedzić i przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Spryskać oliwą, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (u mnie termoobieg z grillem) na pół godziny.

Polędwiczkę z marynatą zawinąć w folię aluminiową. Marchewkę i selera obrać i pokroić w paski. Ze szparagów odłamać końcówki, łodygi przekroić na 3 części. Do ziemniaków dodać resztę warzyw, wymieszać. Wstawić do piekarnika razem z mięsem na kolejne pół godziny. Mięso pokroić w plastry, polać sosem z pieczenia i podawać z pieczonymi warzywami. Smacznego 🙂

Pieczona polędwiczka

2 uwagi do wpisu “Polędwiczka z pieczonymi warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s