Rolada truskawkowa

Składniki:

ciasto:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki maki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

krem:

ok. 80 dkg truskawek

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

400 g serka naturalnego

1 galaretka truskawkowa

2 łyżki żelatyny

do nasączenia:

woda z sokiem z cytryny

Przygotowanie:

Białka jaj ubić z cukrem na puszystą masę, zmiksować z żółtkami,  następnie wymieszać z przesiana przez sito mąką. Płaska blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę biszkoptową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zwinąć. Wystudzona roladę rozwinąć, zdjąć papier i nasączyć.

Odłożyć około 20 dkg truskawek, resztę wrzucić do garnka, dodać cukier i gotować około 20 minut, następnie zmiksować blenderem, dodać galaretkę i żelatynę i mieszać do ich rozpuszczenia. Wystudzić.

Serek zmiksować z cukrem waniliowym i masą truskawką.Odłożone truskawki pokroić i dodać do masy. Masę rozsmarować na biszkopcie (jeśli jest zbyt rzadka wstawić na chwile do lodówki) i zwinąć. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

rolada truskawkowa

 

8 uwag do wpisu “Rolada truskawkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s