Schab zapiekany z warzywami

Składniki:

8 plastrów schabu

po połowie czerwonej, żółtej i białej papryki

3-4 liście jarmużu

1 puszka krojonych pomidorów

1 cebula

1 kalafior

sól, pieprz

słodka papryka

sos chili

ocet balsamiczny malinowy

Przygotowanie:

Kotlety rozbić, posypać papryką, solą i pieprzem, skropić sosem chili i octem balsamicznym. Ostawić do lodówki na kilka godzin.

Papryki i cebulę pokroić w kostkę, z jarmuż usunąć najgrubszy nerw, resztę posiekać.

W naczyniu do zapiekania rozłożyć połowę kotletów, posypać połową papryki i cebuli i jarmużem. Polać połową pomidorów, posypać solą i pieprzem. Przykryć drugą warstwą mięsa, posypać resztą papryki i cebuli, polać pomidorami i posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Kalafiora podzielić na różyczki i zmielić partiami w blenderze. Wsypać na patelnią, podlać niewielką ilością wody, posypać solą, przykryć i smażyć, często mieszając, aż kalafior zmięknie.

Upieczony schab podawać na kuskusie z kalafiora.

schab z warzywami i kuskusem z kalafiora

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s