Składniki:
1 filet z kurczaka
1 cebula
100 g cukinii (1 mała)
1 papryka
kawałek bakłażana
marynata:
2 łyżki jogurtu
kawałek papryczki chili
garść świeżych ziół (u mnie oregano, szałwia, mięta i natka pietruszki)
sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Cukinie i bakłażana pokroić w plastry, paprykę i cebule w średniej wielkości kawałki i na przemian z mięsem nabijać na patyczki do szaszłyków. Grillować na aluminiowej tacce na średnio rozgrzanym grillu przez około pół godziny. Smacznego 🙂
Składniki na 2 porcje, kaloryczność jednej porcji (3 szaszłyki) 230 kcal.
Pomysłowe, na pewno smaczne! Dziękuję za przyłączenie się do akcji:). Pozdrawiam serdecznie. A.
PolubieniePolubienie
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny przepis na szaszłyki, wcześniej piekłam jedynie z mięsem wieprzowym, ale kurczak wydaje się naprawdę dobrym pomysłem. Do takich szaszłyków bardzo by pasowała taka sałątka – https://najlepszewkuchni.pl/przepis/salatka-z-koperkiem-3689.html W weekend mam gości i może właśnie taki zestaw obiadowy im przygotuję 🙂 Na pewno im się spodoba i zasmakuje 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja zazwyczaj robię szaszłyki z drobiem lub rybami, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
ja lubię jeszcze z grilla ryby albo jako dodatek. Przeróżne jadam. Jakie najbardziej lubisz?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ostatnio bardzo posmakował mi labraks, ma mało ości 🙂
PolubieniePolubienie
Nigdy nie robiłam szaszłyków w jogurtowej marynacie… Będę musiała wypróbować w tym miesiącu 🙂 Można je upiec w piekarniku? Na grilla chyba jest jeszcze za wcześnie.
PolubieniePolubienie