Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru pudru

15 dag margaryny

1 jajko

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

10 dag cukru pudru

10 dag masła

25 dag orzechów posiekanych

1 łyżka miodu

Masa budyniowa:

0,5 litra mleka

1 budyń waniliowy

0,5 szklanki cukru pudru

1 kostka masła

1 kieliszek spirytusu

dodatkowo:

1 słoik kwaśnych powideł

u mnie mirabelkowe

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka, miód, sodę i proszek i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor (blaszka 25×20 cm) około 20 minut. Składniki na masę orzechową zesmażyć na złoty kolor, ciągle mieszając. Na drugą część ciasta nałożyć ciepłą masę orzechową, upiec.

Przygotować budyń bez cukru. Ostudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyń. Na koniec wymieszać ze spirytusem.

Na cieście bez orzechów rozsmarować powidła, a potem masę. Przykryć ciastem z orzechami. Schłodzić.

Snikers

6 uwag do wpisu “Miodownik z orzechami

  1. Pięknie wygląda, chcę takie upiec tylko w składnikach kremu podane są 2 jajka a później nic o nich nie ma i nie wiem czy dodawać je na surowo czy do gotowania budyniu ?

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s