Serowe rogaliki drożdżowe

Składniki:

350 g mąki

25 g drożdży

100 ml mleka

1 jajko

1 serek wiejski lekki

1/2 łyżki cukru

1/2 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła

8 śliwek węgierek

cynamon, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże, kiedy wyrosną dodać jajko, słodzidło i serek wiejski. Wyrobić ciasto, wychodzi dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Połówki śliwek podzielić na 4 kawałki, posypać cynamonem i maka ziemniaczaną. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować. Każdy okrąg podzielić na 8 trójkątów i nałożyć po 4 kawałeczki śliwek. Zwinąć rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra-dół i piec około 25 minut na złoty kolor. Smacznego 🙂

Serowe rogaliki drożdzowe

6 uwag do wpisu “Serowe rogaliki drożdżowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s