Dyniowe curry

Składniki:

1 filet z kurczaka

1 cebula

ok. 1/4 średniej dyni (po obraniu ok. 1/2 kg)

1 puszka mleka kokosowego light

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu chili

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, posypać przyprawą garam masala i trawą cytrynową i podsmażyć 2-3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć jeszcze 2 minuty i dodać fileta pokrojonego w kostkę. Wydrążoną i obraną dynię pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczak. Całość zalać mlekiem kokosowym i dodać przyprawy, sos sojowy i sos chili. Dusić około 20 minut. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂

dyniowe curry


Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

11 uwag do wpisu “Dyniowe curry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s