Strogonow w kurczakiem

Przepis autorstwa Moniki Ciesielskiej DrLifestyle, z e-booka NieDietetyczne (z moimi modyfikacjami) 🙂

Składniki:

500 g fileta z kurczaka

1 duża marchewka (160 g)

1 papryka (270 g)

kawałek selera (140 g)

1/2 bakłażana

2 cebule

250 g pieczarek

1 koncentrat pomidorowy

1 mini papryczka chili

jarzynka, słodka papryka, zioła prowansalskie

marynata:

przyprawa do kurczaka

1 łyżka ostrego sosu chili

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyża maggi

3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Fileta pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszać i ostawić na noc do lodówki.

Cebulę obrać, posiekać i wrzucić do rondla z grubym dnem. Podsmażyć i dodać mięso. Podsmażyć 5 minut i dodać startą na tarce marchewkę i selera. Podsmażyć. Bakłażana, paprykę i pieczarki pokroić, dodać do mięsa razem z roztartą papryczką chili, podlać 2-3 szklankami szklankami wody i dusić całość około pół godziny. Dodać koncentrat, doprawić do smaku, gotować jeszcze 5-10 minut. Smacznego 🙂

Strogonow z kurczakiem


Smaczne! A Nie Tuczy :)

2 uwagi do wpisu “Strogonow w kurczakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s