Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3 jabłka

Krem:
1 kostka masła
30 dkg orzechów włoskich
1 i 1/2 szkl mleka
3/4 szklanki cukru
1 kieliszek wódki

Przygotowanie:
Całe jaja ubić z cukrem do puszystości, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wlać olej, na końcu wymieszać z pokrojonymi jabłkami.
Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce ok. 20×30.

Orzechy zmielić. Mleko z cukrem gotować około 15-20 minut i dodać orzechy. Smażyć około 10 minut często mieszając. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i połączyć z wystudzonymi orzechami. Masę wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto posypać kakao. Smacznego 🙂

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

DSC_7905DSC_7909DSC_7910

5 uwag do wpisu “Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s