Ciasto:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3 jabłka
Krem:
1 kostka masła
30 dkg orzechów włoskich
1 i 1/2 szkl mleka
3/4 szklanki cukru
1 kieliszek wódki
Przygotowanie:
Całe jaja ubić z cukrem do puszystości, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wlać olej, na końcu wymieszać z pokrojonymi jabłkami.
Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce ok. 20×30.
Orzechy zmielić. Mleko z cukrem gotować około 15-20 minut i dodać orzechy. Smażyć około 10 minut często mieszając. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch i połączyć z wystudzonymi orzechami. Masę wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto posypać kakao. Smacznego 🙂
Żałuję, że nie mam własnych orzechów, mimo to z chęcią wypróbuję to ciasto. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U Babci całe szczęście orzech cały czas owocuje 🙂
PolubieniePolubienie
gratuluję publikacji! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie