Placki warzywne z sosem dyniowym

Składniki:

placki:

4 ziemniaki

1 średni cukinia

2 marchewki

1/2 pęczka jarmużu

sol, pieprz

2 jajka

ok. 3/4 szkl mąki

1 cebula

sos:

1 polędwiczka wieprzowa

1 żółta papryka

1/2 dyni piżmowej

1 cebula

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mleka

sól, pieprz

słodka papryka

curry

kurkuma

Przygotowanie:

Placki: Jarmuż umyć, usunąć najgrubszy nerw, liście pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać jarmuż i podsmażyć do zwiędnięcia liści. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki i cukinię zetrzeć na grubym oczku, marchewkę na drobnym. Dodać jarmuż i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Sos: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Mięso, paprykę i obraną dynię pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i obsmażyć. Całość podlać wodą i dodać przyprawy, dusić około 15-20 minut. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do sosu, dokładnie wymieszać i zagotować. doprawić do smaku.

Placki podawać z sosem. Smacznego 🙂

Placki warzywne z sosem dyniowym

DSC_7905DSC_7909DSC_7910a

7 uwag do wpisu “Placki warzywne z sosem dyniowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s