Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem z indyka

Składniki:

600 g ziemniaków

350 g dyni

1/2 cebuli

3 jajka

100 ml jogurtu

1/2 łyżki pasty curry

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

sos:

400 g fileta z indyka

1/2 cebuli

1/2 czerwonej papryki

1/2 szklanki mleka

1 płaska łyżka mąki pszennej

1 łyżka ostrego ajwaru

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

curry

sos sojowy, ocet, ryżowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. Wystudzić. Dynię obrać i pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami plasterki ziemniaków, dyni i półplasterki cebuli. Całość posypać solą, pieprzem i gałką. Jajka posolić, zmiksować z jogurtem i pastą curry i zalać zapiekankę. Całość przykryć i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć, żeby wierzch się zrumienił.

Filet z indyka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i octem, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu spryskanym oliwą i dodać mięso. Podsmażyć i podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić 15 minut. Do mięsa dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Ajwar wymieszać z mlekiem i mąką i wlać do rondla. Dodać przyprawy i dusić całość jeszcze 10 minut. Zapiekankę pokroić na porcje i podawać z sosem. Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s