Składniki:
600 g ziemniaków
350 g dyni
1/2 cebuli
3 jajka
100 ml jogurtu
1/2 łyżki pasty curry
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
sos:
400 g fileta z indyka
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżka ostrego ajwaru
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
curry
sos sojowy, ocet, ryżowy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. Wystudzić. Dynię obrać i pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami plasterki ziemniaków, dyni i półplasterki cebuli. Całość posypać solą, pieprzem i gałką. Jajka posolić, zmiksować z jogurtem i pastą curry i zalać zapiekankę. Całość przykryć i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć, żeby wierzch się zrumienił.
Filet z indyka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i octem, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu spryskanym oliwą i dodać mięso. Podsmażyć i podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić 15 minut. Do mięsa dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Ajwar wymieszać z mlekiem i mąką i wlać do rondla. Dodać przyprawy i dusić całość jeszcze 10 minut. Zapiekankę pokroić na porcje i podawać z sosem. Smacznego 🙂
