Kurczak na ostro pieczony z jesiennymi warzywami

Składniki:

ok. 1,5 kg pałek i skrzydełek z kurczaka

800 g ziemniaków

400 g dyni

400 g grzybów leśnych

sól, pieprz

rozmaryn

gałka muszkatałowa

słodka papryka

marynata:

1 łyzka ostrego ajwaru

2 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki pikantnego ketchupu

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć udka i skrzydełka i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Obrane ziemniaki i dynię pokroić w średnią kostkę, grzyby w plasterki. Warzywa wymieszać i rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać przyprawami. Na warzywach ułożyć kurczaka i przykryć. Piec około godziny, aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Odkryć, kurczaka posypać słodką papryką, i podpiec do zrumienia, najlepiej użyć funkcji grill. Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s