Chałka dyniowa

Przepis na chałkę pochodzi z bloga Słodziej 🙂 Podane na blogu proporcje podzieliłam na dwa i upiekłam jedną chałkę.

Składniki:

250 g mąki pszennej

1/2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki erytrolu

60 g puree z dyni

20 g świeżych drożdży

szczypta soli

1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę i na środku zrobić wgłębienie. Drożdże, pół łyżki cukru oraz 50 ml wody wymieszać i wlać do mąki.

Pozostałą wodę wymieszać z kurkumą, zagotować, przestudzić i wymieszać z dyniowym puree.

Masę dyniową dodać do mąki i zaczynu i wyrobić ciasto. Można dodać łyżkę oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min do wyrośnięcia

Po tym czasie ciasto wyjąć, zagnieść i podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek i zapleść chałkę. Wierzch posmarować zółtkiem roztrzepanym z dodatkiem cynamonu.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra-dół), w międzyczasie chałkę pozostawić do lekkiego podrośnięcia. Piec przez ok. 20 – 30 minut

2 uwagi do wpisu “Chałka dyniowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s