Bigos

Składniki:

ok. 500 g schabu

ok. 600 g kapusty kiszonej

ok. 600 g kapusty białej

40 g suszonych grzybów

2 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki domowej nalewki, u mnie z pigwy

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

majeranek

mielony kminek

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Schab pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i odstawić. Kapistę kiszoną pokroić, jeśli ktoś nie lubi kwaśnej przepłukać, ja lubię 🙂 Włożyć do garnka z grubym dnem. Dodać grzyby razem z woda, w której się moczyły oraz poszatkowaną białą kapustę. Przykryć i zagotować. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni spryskanej olejem, wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać do kapusty. Zalać nalewką. Całość dusić około 3 godzin. W razie potrzeby podlewać wodą. W trakcie gotowania doprawić pieprzem, kminkiem, gałką i majerankiem oraz dodać koncentrat. Następnego dnia gotować jeszcze około godzinę. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Bigos

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s