Binsztych w wersji FIT

Dziś zapraszam na obłędną tartę orzechową 🙂 Powstała w ramach konkursu „Basia z sercem” i zapraszam do głosowania <KLIK> Będzie mi bardzo miło jeśli wesprzecie mnie swoim głosem 🙂

Przepis Kasi z bloga Tependa znajdziecie tutaj 🙂 Oto on:

Ciasto kruche:
• forma: średnica 25 cm
• mąka krupczatka: 200 g
• zimne masło: 100 g
• cukier puder: 1-2 łyżki ( do smaku)
• sól: szczypta
• skórka z cytryny: 1/2 sztuki
• zimna woda: 3-4 łyżki
Nadzienie orzechowe:
• orzechy włoskie: 200 g
• śmietanka 30 %: 100 ml
• jajka: 2 sztuki
• przyprawa korzenna: 1/4 łyżeczki (opcja)
• cukier puder: 1-2 łyżki (do smaku)
Sos karmelowy:
• cukier: 100 g
• masło: 50 g
• śmietanka 30 %: 100 ml
• orzechy włoskie: ok. 150 g

Jednak w kawałek takiego ciacha to około 600 kcal i nie byłabym sobą, gdybym w ramach wariacji nie przyrządziła tego ciacha w wersji fit 🙂 Dzięki temu moja wersja ma prawie połowę kalorii mniej, bo 330 w kawałku 🙂

Ciasto kruche:
• mąka pszenna Basia i pełnoziarnista po 100 g
• jogurt naturalny 0% 80 g
• 1/2 szklanki erytrolu
• 1 jajko
Nadzienie orzechowe:
• orzechy włoskie: 160 g
• mleko 0,5% 240 ml
• 1 budyń waniliowy
• 4 łyżki erytrolu
Wierzch:
• orzechy 80 g
• fit sos karmelowy 100 g

Przygotowanie:

Z obu mąk, zmielonego na puder erytrolu, jajka i jogurty zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z erytrolem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Orzechy mielimy i wrzucamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut i wlewamy budyń. Mieszamy do zgęstnienia. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Orzechy podgrzewamy z sosem karmelowym i wykładamy na wyjętą z piekarnika tartę. Całość studzimy. Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s