Amoniaczki

Składniki:

50 dkg maki
8 dkg masła
12 dkg cukru pudru / zmielonego erytrytolu
2 żółtka
1 jajo
cukier waniliowy
0,5 szklanki mleka
1 dkg amoniaku (2 płaskie łyżeczki)

Przygotowanie:

Pieczone zawsze 2-3 tygodnie przed świętami stanowią zapowiedź bożonarodzeniowych pyszności. Pamiętam jak robiła je moja Babcia, a mój Tato – jak jego Babcia. Chowane w papierowej torbie zawsze znikały przed świętami 🙂

Mąkę z amoniakiem przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać cukier, żółtka, jajko, cukier waniliowy i mleko. Zagnieść ciasto i zostawić na 30 minut. Rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wycięte ciasteczka posmarować białkiem i udekorować cukrem.

Piec około 10 minut w temp. 180 stopni.

2 uwagi do wpisu “Amoniaczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s