Ciasto dyniowe z kokosem i ananasem

Przepis na ciasto znjadziecie na blogu Kuchnia Joanny. Tak mnie zaciekawił, że musiał spróbować i teraz polecam, bo ciacho jest super, wilgotne i obłędne w smaku 🙂

Składniki:

350 g puree z pieczonej dyni
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru lub ksylitolu
130 g mąki ziemniaczanej
100 ml soku z ananasa (syrop z puszki lub świeży)
5 plastrów ananasa pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ja dodałam ok. 160 g świeżego ananasa, a sok zastąpiłam jogurtem naturalnym.

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sodę mieszamy z wiórkami kokosowymi i mąką. Dodajemy puree z dyni, sok z ananasa i kawałki ananasa (przed krojeniem dobrze odsączamy owoce). Krótko mieszamy łyżką do połączenia składników. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra/dół). Pieczemy do tzw. suchego patyczka czyli ok. 50 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s