Pierniczki

Składniki:

1/2 szklanki płynnego miodu

1 jajko

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki zmielonego na puder erytrolu (może być po prostu cukier puder)

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Masło, miód i słodzidło podgrzać do rozpuszczenia składników, ale nie zagotować. Lekko przestudzić, dodać jajko, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, mąkę i przyprawę do pierników. Wyrabiać w robocie przed 10 minut. Ciasto odłożyć na pół godziny, a następnie rozwałkować cienko i wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Pierniczki po upieczeniu są twarde, zmiękną po kilku dniach. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Pierniczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s