Chleb wiejski

Kolejny wypiek, który powstał w ramach konkursu z mąką Basia.

Chleb jest banalnie prosty w przygotowaniu, a wychodzi wilgotny i smaczny 🙂

Składniki:

300 g mąki uniwersalnej

100 g mąki pełnoziarnistej, u mnie żytnia razowa

400 ml kefiru

50 g drożdży

1 łyżeczka cuktu

2 łyżeczki soli

po 20 g pestek dyni i ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i kefirem, a następnie dodać obie mąki, sól i ziarna. Wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić na 8 godzin. Ja przygotowałam ciasto wieczorem i zostawiłam na noc. Następnie wyjąć z miski, mokrymi rekami uformować bochenek, może być okrągły , u mnie podłużny, który włożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawić na 45 minut. Następnie piec 15 minut w temperaturze 230 stopni i potem 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Chleb wiejski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s