Czosnkowy chlebek odrywany

Składniki:

300 g maki

1 opakowanie suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

40 g masła

ok. 1/2 szklanki mleka

dodatkowo:

100 g masła

3 ząbki czosnku

świeże zioła

prażona cebulka

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, a następnie dodać jajko, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Miękkie masło wymieszać z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masłem. Pokroić na kwadraty. Posypać prażoną cebulką. Kwadraty ciasta złożyć razem i włożyć do wyłożonej papierem keksówki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Czosnkowy chlebek odrywany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s