Pierniczki

Dziś kolejny wypiek w konkursie z mąką Basia 🙂 Przepis za Kasią z bloga Tapenda 🙂

Tradycyjnie prosze o głosy 🙂

Składniki: (mi ciasto wyszło strasznie kruche i nie chciało się skleić, więc dodałam jeszcze 30 g masła:)

Na pierniki:
cukier puder: 90 gr (1/2 szklanki)
jajko: 1 sztuka
kakao: 2-3 łyżeczki
masło: 80 gr
mąka Tortowa Extra:350 gr (2 i 1/4 szklanki)
miód: 1/4 szklanki
przyprawa korzenna: 5 gr (1 łyżeczka)
soda: 5 gr (1 łyżeczka)
sól: szczypta
Na lukier:
cukier puder: 1 szklanka
gorąca woda: wg potrzeb

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Wystudzić. Do miski dodać wszystkie składniki na pierniki. Całość wymieszać łyżką, wyłożyć na stolnicę i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto włożyć pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Przy pomocy foremek wyciąć pierniki. Resztki ciasta ponownie połączyć, rozwałkować i wyciąć pierniki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierniki.Rozgrzać piekarnik na 180 stopni, bez termo obiegu. Pieczenie: 10 minut, środkowa półka.
Upieczone pierniki pozostawić do wystudzenia.Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodać gorącą wodę w ilości aby po wymieszaniu lukier miał bardzo gęstą konsystencję (jak jogurt grecki). W razie potrzeby dodać cukru lub wody. Gotowy lukier przełożyć do rulonika wykonanego z papieru do pieczenia. Lukrem udekorować pierniki. 

Jedna uwaga do wpisu “Pierniczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s