Składniki:
5 jajek
3 łyżki maku
3/4 szklanki erytrolu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1/2 kg sera na sernik
2 małe kubeczki jogurtu greckiego 0%, 300 g
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki zmielonego na puder erytrolu
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
dodatkowo:
1 słoik konfitury porzeczkowej
1 tabliczka czekolady + 3-4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, następnie zmiksować z żółtkami na niskich obrotach i wymieszać z makiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Ser zmiksować z jogurtem greckim, cukrem waniliowym, pastą waniliową i zmielonym erytrolem. Żelatynę wymieszać z mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Masę serową zmiksować z przestudzoną żelatyną.
Biszkopt nasączyć, posmarować konfiturą, a następnie częścią masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta, rozsmarować resztę kremu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, przestudzić i polać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂

Wygląda pysznie. Jeszcze nie miała okazji jeść takiego ciacha
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
pycha takie ciacho!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie