Biszkopt z kremem serowym

Składniki:

5 jajek

3 łyżki maku

3/4 szklanki erytrolu

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

1/2 kg sera na sernik

2 małe kubeczki jogurtu greckiego 0%, 300 g

2 łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki zmielonego na puder erytrolu

1 cukier waniliowy

1/2 łyżeczki pasty waniliowej

dodatkowo:

1 słoik konfitury porzeczkowej

1 tabliczka czekolady + 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, następnie zmiksować z żółtkami na niskich obrotach i wymieszać z makiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Ser zmiksować z jogurtem greckim, cukrem waniliowym, pastą waniliową i zmielonym erytrolem. Żelatynę wymieszać z mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Masę serową zmiksować z przestudzoną żelatyną.

Biszkopt nasączyć, posmarować konfiturą, a następnie częścią masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta, rozsmarować resztę kremu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, przestudzić i polać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂

5 uwag do wpisu “Biszkopt z kremem serowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s