Piernik staropolski

Składniki:

300 g mąki

150 g miodu

80 g masła

1 jajko

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/4 szklanki mleka

1 łyżka przyprawy do piernika

ulubione bakalie, u mnie orzechy włoskie, daktyle i suszone śliwki

do przełożenia:

słoik powideł śliwkowych

do dekoracji:

1 tabliczka gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód podgrzewami do rozpuszczenia składników. Nie gotujemy. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajko i przyprawy i wyrabiamy jednolite ciasto. Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Ciasto jest dosyć luźne, ale zgęstnieje. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiany w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Pieczemy tydzień przed świętami. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach ok. 20×25 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 50-55 minut. Piernikowe blaty odkładamy na 2-3 dni przykryte ściereczkę, a następnie 2 dni przed świętami przekładamy powidłami, a wierzch dekorujemy czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Piernik staropolski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s