Gulasz sojowy

Składniki:

100 g kostki sojowej lub kotletów sojowych, tylko trzeba je namoczyć i pokroić na mniejsze kawałki

200 g kalafiora, u mnie mrożony

100 g fasolki szparagowej, też mrożona

1/2 średniej cukinii

1 cebula

1 mini papryczka chili

1 płaska łyżka mąki pszennej

100 ml jogurtu naturalnego

sól, pieprz słodka papryka

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu spryskanym olejem. Dodać fasolkę i pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody, dusić 10 minut. Wsypać kostkę sojową, dodać kalafiora, roztartą papryczkę chili i przyprawy. Zalać wodą tak aby przykryć składniki. Dusić około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu, gotować 5 minut. Zdjąć z palnika, odstawić na chwilę i wymieszać z jogurtem. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z ryżem. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Gulasz sojowy

    1. Hehe, dla siebie tworze takie dania 🙂 Nie zamierzam zostać wegetarianką, bo są rzeczy, których nie potrafiłabym sobie odmówić, a nie o to chodzi, ale po prostu w zdrowej kuchni im mniej mięsa tym lepiej 🙂 Mój mąż najchętniej filet z kurczaka by jadł, a na to akurat patrzeć nie mogę i zdecydowanie wolę jakieś ciekawe danie bez mięsa 🙂 Choć w Sylwestra przekonałam go do dań z wege knajpki 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s