Murzynek z budyniem

Składniki:

240 g mąki

2 jajka

1 szklanka mleka

1/3 szklanki jogurtu naturalnego

160 g powideł sliwkowych

1/2 szklanki erytrolu

1 łyżeczka sody

1 łyżka kakao

krem:

1 budyń czekoladowy

2 łyżki cukru lub erytrolu

2 szklanki mleka

1 opakowanie skyru waniliowego

1 łyżka żelatyny + 50 ml mleka

1 kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Jajka zmiksować ze słodzidłem na puszystą masę, dodać mąkę z sodą i kakao oraz mleko, jogurt i powidła. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20×25 cm) i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto wystudzić i przekroić na 2 blaty. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Budyń zdjąć z palnika i wymieszać z ciepłą żelatyną, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń zmiksować ze skyrem. 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, rozsmarować, przykryć druga połową ciasta, rozsmarować resztę kremu i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Murzynek z budyniem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s