Pączki z budyniem

Nie oszukujmy się, nie istnieją fit pączki 😛 w piekarniku piecze się drożdżówki i nie rozumiem dlaczego raz do roku wszyscy się upierają, żeby nazywać je pączkami z piekarnika. Bułeczka drożdżowa pieczona w tłusty i nietłusty czwartek, to drożdżówka, a smażona na głębokim tłuszczu – pączek 😀 Mała ilość tłuszczu dodanego do ciasta, chude mleko i erytrol zamiast cukru trochę odchudzają pączusie 😉 Mi wyszło 15 sztuk po około 220 kcal każdy 🙂

Składniki:

500 g mąki

1 szklanka mleka

30 g drożdży

1 łyżka masła

kieliszek spirytusu

1/2 szklanki erytrolu

1/2 łyżki cukru

3 żółtka

dodatkowo:

1 budyń waniliowy

2 łyżki erytrolu

2 szklanki mleka

1 skyr waniliowy

olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i 50 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, erytrol, wlać ciepłe mleko, roztopione masło, żółtka oraz spieniony zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 cm i szklanką wykrawać krążki. Ułożyć je na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny. Pączki smazyć na głębokim tłuszczu i odkładac na papierowy ręcznik.

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przykryć folią spożywcza i odstawić do wystudzenia, a następnie zmiksować ze skyrem. Pączki nadziewać kremem budyniowym przy pomocy szprycy. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

7 uwag do wpisu “Pączki z budyniem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s