Sałatka z brokułem i fetą

Składniki:

1 brokuł

100 g sera feta

150 g pomidorków koktajlowych

1/2 pęczka rzodkiewki

100 ml jogurtu naturalnego

1 ząbeczk cozsnku

sól, pieorz

dodatkowo:

2 placki lawaszu

8 plasterków szynki

40 g sera żółtego

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować, najlepiej na parze. Wystudzić i rozłożyć na 2 talerze. Pomidorki, rzodkiewki i fetę pokroić i rozłożyć na brokułach. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i polać sałatkę. Sałatkę można roniez przygotować w misce.

Lawasz przekroić na pół. Na każdej części ułożyć na 2 plasterki szynki, posypać startym serem i złożyć w trójkąty. Opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu. Podawać z sałatką. Smacznego.

Składniki na 2 porcje

  • Brokuł: 400g / 136 kcal
  • Rzodkiewka: 150g / 24 kcal
  • Szynka z indyka: 100g / 124 kcal
  • Tortilla: 170g / 402 kcal
  • Jogurt naturalny: 80g / 47 kcal
  • Pomidor koktajlowy: 150g / 27 kcal
  • Ser żółty Edamski: 40g / 142 kcal
  • Ser feta: 100g / 265 kcal

1167 kcal łącznie
Węglowodany: 127 g
Tłuszcze: 37 g
Białko: 74 g

583 kcal / porcja
Węglowodany: 63 g
Tłuszcze: 18 g
Białko: 37 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

6 uwag do wpisu “Sałatka z brokułem i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s