Babeczki daktylowe

Składniki:

100 g daktyli

1 puszka mleka kokosowego light

100 g mąki pszennej

100 g mąki pełnoziarnistej

2 jajka

1/4 szklanki erytrolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Daktyle zalać mlekiem kokosowym i zagotować. Wystudzić, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Białka jaj ubić na sztywno z erytrolem, zmiksować z żółtkami. Do masy jajecznej dodać obie mąki, proszek i sodę oraz daktyle zmiksowane z mlekiem kokosowym. Całość zmiksować na jednolitą masę i przelać do foremek do babeczek. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

Składniki na 20 porcji

  • Daktyle (suszone): 100g / 277 kcal
  • Mąka pełnoziarnista (pszenna): 100g / 339 kcal
  • Mąka (pszenna): 100g / 364 kcal
  • Jajko: 2 sztuki / 120g / 171 kcal
  • Mleko kokosowe: 150g / 295 kcal

1446 kcal łącznie
Węglowodany: 219 g
Tłuszcze: 44 g
Białko: 43 g

72 kcal / porcja
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 2 g
Białko: 2 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

Kalkulator nie ma mleka kokosowego light, więc dopasowałam kaloryczność, moje miało 71 kcal w 100g czyli ok. 280 kcal w puszce.

10 uwag do wpisu “Babeczki daktylowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s