Focaccia z mąką pełnoziarnistą

Przepis pochodzi z IG @polka_w_toskanii 🙂

Ja przygotowałam moją focaccię z połowy porcji, użyłam też świeżych drożdży, bo nie miałam suszonych 🙂

Składniki:

150 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
15 g świeżych drożdży
ok 250 g zimnej wody(ciasto musi być klejące, nie może być twarde, więc czasem trzeba dolać wody, zależy to od użytej mąki)
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, sól i wodę – wymieszaj łyżką czy silikonową szpatułką – zajmie to pół minutki(ciasta się absolutnie nie wyrabia, ma być tylko wymieszane i miękkie, kleiste). Przygotuj mniejszą miskę(taką, która zmieści się w lodówce), wlej do niej oliwę z oliwek i przełóż tu ciasto i dosłownie obróć 3 razy tak aby zanurzyło się w oliwie z każdej strony. Wystarczy tyle! Już gotowe!

Przykryj folią spożywczą lub szczelną przykrywką i włóż do lodówki na ok 8 – 12 godzin.

Po tym czasie ciasto przełóż na lekko wysmarowaną oliwą blachę, zrób wgłębienia palcami, posyp grubą solą, udekoruj czy chcesz i pozostaw ponownie do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny w temp. pokojowej, najlepiej pod przykryciem.

Nagrzej piekarnik do 230-250 st i do gorącego włóż focaccię. Po 15-20 minutach jest gotowa!

Składniki na 4 porcje

  • Mąka (pszenna): 150g / 546 kcal
  • Mąka pełnoziarnista (pszenna): 150g / 508 kcal
  • Drożdże: 16g / 19 kcal
  • Oliwa z oliwek: 20g / 176 kcal
  • Oliwki: 20g / 25 kcal

1274 kcal łącznie
Węglowodany: 214 g
Tłuszcze: 26 g
Białko: 38 g

318 kcal / porcja
Węglowodany: 53 g
Tłuszcze: 6 g
Białko: 9 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

13 uwag do wpisu “Focaccia z mąką pełnoziarnistą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s