Lekki tort serowy

Składniki:

6 jajek

100 g cukru lub innego słodzidła

150 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

1 galaretka, najlepiej bez cukru

1/2 puszki brzoskwiń w syropie (można dać całą, ja podzieliłam puszkę na dwa ciasta)

500 g sera na sernik

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

3 płaskie łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

45 g cukru pudru

dodatkowo:

30 g masła

15 g cukru pudru

wydruk cukrowy

30 g czekolady deserowej

1 łyżeczka żelatyny

4 łyżki mleka

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. U mnie średnica tortownicy 20 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.

Galaretkę wymieszać ze słodzidłem, zalać 1,5 szklanki wrzątku (można dać pół na pól z sokiem z brzoskwiń), wystudzić i przelać bo pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę razem z brzoskwiniami. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i wystudzoną żelatyną. Wymieszać z galaretką i brzoskwiniami.

Biszkopta nasączyć rozcieńczonym sokiem z brzoskwiń. Przełożyć kremem i odstawić do stężenia.

Masło zmiksować z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cyfrowy i docisnąć. Żelatynę wymieszać z łyżką mleka i podgrzać do rozpuszczenia. Resztą mleka zalać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z żelatyną i udekorować boki tortu. Odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Smacznego.

Składniki na 16 porcji

  • Jajko: 6 sztuk / 360g / 514 kcal
  • Cukier: 160g / 619 kcal
  • Mąka (pszenna): 150g / 546 kcal
  • Mąka ziemniaczana: 30g / 102 kcal
  • Twaróg półtłusty: 500g / 490 kcal
  • Jogurt naturalny: 300g / 177 kcal
  • Żelatyna: 30g / 102 kcal
  • Mleko 0.5%: 120g / 43 kcal
  • Brzoskwinia w puszce: 400g / 216 kcal
  • Masło: 30g / 215 kcal
  • Czekolada gorzka: 30g / 163 kcal

3187 kcal łącznie
Węglowodany: 409 g
Tłuszcze: 90 g
Białko: 174 g

199 kcal / porcja
Węglowodany: 25 g
Tłuszcze: 5 g
Białko: 10 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

4 uwagi do wpisu “Lekki tort serowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s