Składniki:
100 g pęczaku
1 puszka czerwonej fasoli
150 g chudej wędliny
1/2 pora
2 ogórki konserwowe
sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu owocowego
sól, pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Pęczak ugotować w 1 i 1/3 szklanki osolonej wody. Ostudzić i wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą, posiekanym porem i pokrojonymi ogórkami i wędliną. Składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę wymieszać i schłodzić. Smacznego 🙂

Składniki na 2 porcje
- Kasza jęczmienna (pęczak): 100g / 352 kcal
- Fasola czerwona: 80g / 277 kcal
- Szynka z indyka: 150g / 186 kcal
- Por: 50g / 30 kcal
- Oliwa z oliwek: 10g / 88 kcal
- Musztarda: 10g / 9 kcal
- Miód: 10g / 30 kcal
972 kcal łącznie
Węglowodany: 146 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 55 g
486 kcal / porcja
Węglowodany: 73 g
Tłuszcze: 8 g
Białko: 27 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
zdrowo, lekko i pysznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
O juz ją lubię. Koniecznie spróbuję
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Taka sałatka musi być pyszna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A do tego pożywna i sycąca 🙂
PolubieniePolubienie
Coś akurat dla mnie:) Uwielbiam sałatki z pęczakiem. Są pyszne i można sobie nimi przynajmniej pojeść;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zdecydowanie tak 🙂
PolubieniePolubienie