Sałatka z pęczaku do lunchboxa

Składniki:

100 g pęczaku

1 puszka czerwonej fasoli

150 g chudej wędliny

1/2 pora

2 ogórki konserwowe

sos:

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka octu owocowego

sól, pieprz

sok z cytryny

Przygotowanie:

Pęczak ugotować w 1 i 1/3 szklanki osolonej wody. Ostudzić i wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą, posiekanym porem i pokrojonymi ogórkami i wędliną. Składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę wymieszać i schłodzić. Smacznego 🙂

Składniki na 2 porcje

  • Kasza jęczmienna (pęczak): 100g / 352 kcal
  • Fasola czerwona: 80g / 277 kcal
  • Szynka z indyka: 150g / 186 kcal
  • Por: 50g / 30 kcal
  • Oliwa z oliwek: 10g / 88 kcal
  • Musztarda: 10g / 9 kcal
  • Miód: 10g / 30 kcal

972 kcal łącznie
Węglowodany: 146 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 55 g

486 kcal / porcja
Węglowodany: 73 g
Tłuszcze: 8 g
Białko: 27 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

8 uwag do wpisu “Sałatka z pęczaku do lunchboxa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s