Drożdżówki z owocami

Drożdżówki z owocami

Drożdżowe małe co nieco 🙂

Składniki

zaczyn:

4 dkg drożdży

1/3 szklanki mleka

2 łyżki cukru

4 łyżek mąki

ciasto:

50 dkg mąki

2 jaja

1/2 szklanki mleka

1/4 kostki margaryny

3 łyżki cukru

kruszonka:

1/4 kostki margaryny

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

truskawki i jabłka

lub inne owoce sezonowe

 

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Po około 15-20 minutach dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Kiedy będzie miało już jednolita konsystencję dodać rozpuszczona margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. Można dodać garść mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Obraz 3509

Kiedy podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Miseczką wyciąć okrągłe placki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Na każdym placuszku ułożyć kawałki jabłek i truskawek. Wierzch udekorować kruszonką.

Obraz 3510

Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4 uwagi do wpisu “Drożdżówki z owocami

Dodaj komentarz