Rolada truskawkowa

Lekka, niezbyt słodka, idealna na letnie upały 🙂

Składniki

biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

100 ml śmietany 30%

400 g serka homogenizowanego naturalnego

300 g truskawek

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka cukru kryształu

2 płaskie łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na blaszce 45×30 cm w temperaturze 180 stopni (10-15 minut). Ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować.

Truskawki umyć i zblendować. Dodać cukier kryształ i gotować je przez 10 minut. Zdjąć z gazu, dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, dodać serek i mus truskawkowy. Masą odstawić na chwilę do lodówki, żeby lekko stężała.

Biszkopta rozwinąć i posmarować masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całkowicie stężała. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

6 uwag do wpisu “Rolada truskawkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s