Drożdżówka z truskawkami

Składniki:

1/2 kg mąki

1 jajko

30 g drożdży

1 szklanka mleka

50 g cukru

50 g masła

400 g truskawek

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki mleka i odstawić, żeby zaczęły rosnąć. Jajko utrzeć z resztą cukru i stopionym masłem, dodać ciepłe mleko, mąkę i zaczyn i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch wysypać truskawki i lekko powciskać je w ciasto. Odstawić na chwilę, żeby podrosło, wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180 stopni. Piec około 25 minut, do zrumienienia. Smacznego 🙂

5 uwag do wpisu “Drożdżówka z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s