Bułeczki z jagodami

Składniki:

400 g mąki

40 g drożdży

40 g masła

60 g cukru

1 szklanka mleka

200 g jagód

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić do spienienia. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i rozpuszczone masło, dodać cukier i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć na stolnicę, lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty, mi wyszło 22. Na ciasto nakładać po łyżce jagód i sklejać. Bułeczki układać na wyłożonej papierem blaszce. Wierzch można posmarować mlekiem i posypać słodką mieszanką przypraw lub kruszonką. Wstawić do piekarnika i nagrzać go do 180 stopni. Piec około 20 minut. Smacznego 🙂

4 uwagi do wpisu “Bułeczki z jagodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s