Lekki malinowiec

Lekki malinowiec

Delikatne, orzeźwiające ciasto

Składniki

biszkopt:

6 jaj

3/4 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie

1 tabliczka białej czekolady

1 budyń waniliowy

masa:

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

2 łyżki cukru kryształu

1 łyżka cukru pudru

1,5 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

0,3 litra śmietany 30%

dodatkowo:

1 galaretka, u mnie truskawkowa

20 dkg malin

do nasączenia:

szklanka słabej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na blaszkę 20×35 i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.

Żelatynę zalać mlekiem, a gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z gorącą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować na małych obrotach z zimnym budyniem.

Spodnią część biszkopta nasączyć i rozsmarować cienką warstwę masy. Ułożyć maliny.

Obraz 3605

Na maliny wyłożyć resztę masy, przykryć drugą częścią biszkopta. Nasączyć. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂

Obraz 3606

Rady

Do ciasta można wykorzystać też inne miękkie owoce np.: truskawki, jagody, brzoskwinie z puszki.

4 uwagi do wpisu “Lekki malinowiec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s