Wypasione jagodzianki

Składniki:

na 20 bułeczek

600 g mąki

5 żółtek

50 g masła

1 szklanka mleka

60 g cukru + 1 łyżeczka

40 g drożdży

500 g jagód

kruszonka:

30 g masła

50 g mąki

50 g cukru

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić do spienienia. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn, dodać rozpuszczone masło, cukier i żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać mleka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty. Każdy spłaszczać w ręce, nakładać po dwie łyżki jagód i sklejać formując bułeczkę. Jagodzianki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach. Bułeczki posmarować białkiem i posypać kruszonką. Wstawić do ziemnego piekarnika. Nagrzać go do 180 stopni i piec około 20 minut, aż ładnie się zrumienią. Smacznego 🙂

5 uwag do wpisu “Wypasione jagodzianki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s