Paszteciki z grzybami leśnymi

Składniki

4 szklanki mąki

3 dag drożdży + 2 łyżki cukru

1 żółtko

1 jajo

1 łyżka octu

1 kostka masła

2 łyżki smalcu/oleju

1 mały kubeczek śmietany 12% lub 18%

1 łyżeczka soli

kminek do posypania

farsz grzybowy:
800 g odgotowanych grzybów
2 duże cebule

1/2 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania
Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby „ruszyło”.

Odgotowane grzyby zmielić w maszynce na grubym sitku. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić.

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować pozostałym białkiem i posypać kminkiem lub sezamem.

Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

6 uwag do wpisu “Paszteciki z grzybami leśnymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s