Jabłecznik włoski

Składniki:

4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3-4 jabłka

Przygotowanie:

Całe jaja ubić z cukrem do puszystości, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wlać olej, na końcu wymieszać z pokrojonymi jabłkami.
Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce ok. 25×30. gotowe ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

ciasto z jabłkami

Jabłkowe słodkości w ten weekend w ramach akcji Ciasto na niedzielę wypiekały:

Joasia – Szarlotka z polewą i kokosem

Dorota – Pierożki smazone z jabłkami

Dorota – Biszkopt z musem jabłkowym

Dorota – Ciasto karmelowe z jabłkami

 

21 uwag do wpisu “Jabłecznik włoski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s