Placuszki drożdżowe z grzybami

Składniki:

100 g mąki

100 ml mleka

20 g drożdży

1 łyżeczka cukru

300 g gotowanych grzybów

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, a kiedy się spienią dodać mąkę i 1/2 łyżeczki soli, oraz inne przyprawy wg uznania i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aż zacznie rosnąć. Do ciasta dodać grzyby i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Smacznego 🙂

Składniki na 2 porcje

  • Mąka: 100g / 364 kcal
  • Mleko 0.5%: 100g / 36 kcal
  • Grzyby: 300g / 66 kcal
  • Drożdże: 20g / 24 kcal
  • Pietruszka (natka): 30g / 10 kcal

500 kcal łącznie
Węglowodany: 92 g
Tłuszcze: 1 g
Białko: 24 g

250 kcal / porcja
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 0 g
Białko: 12 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

6 uwag do wpisu “Placuszki drożdżowe z grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s