Balti masala z ciecierzycą

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 puszka krojonych pomidorów

1 czerwona papryka

1 cebula

100 g orzeszków ziemnych

2 ząbki czosnku

10 g startego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

kilka kropel sosu chili

sól

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Podsmażyć 1-2 minuty uważając, żeby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Całość zalać pomidorami, dodać pokrojona paprykę i osaczoną ciecierzycę. Dolać wody aby osiągnąć pożądaną gęstość. Odłożyć 2 łyżki orzeszków do dekoracji, resztę zmielić i dodać do sosu. Całość gotować około 20 minut. Podawać z ryżem. Gotowe danie posypać orzeszkami i dymką. Smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Balti masala z ciecierzycą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s