Torcik marchewkowy z serem i kokosem

Delikatne i wilgotne 🙂

Torcik marchewkowy z serem i kokosem4

Składniki

ciasto:

jajka 6 szt

cukier puder 6 łyżek

mąka pszenna 6 łyżek

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

marchewka 400 g

orzechy włoskie 200 g

krem:

masło 3/4 kostki

cukier puder 3/4 szkl

serek śmietankowy 350 g

wiórki kokosowe 150 g

do wiórków:

cukier puder 2 łyżki

masło 1 łyżka

mleko 1 łyżka

Sposób przygotowania

Żółtka zmiksować na puch z cukrem pudrem, wymieszać ze startą marchewką, orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i piana z białek. Upiec 2 ciasta w tortownicy o średnicy 25cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (ok. 35 min). Masło z cukrem i mlekiem rozpuścić na patelni, wrzucić wiórki i podsmażyć aż się zezłocą. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, połączyć z serkiem. Część wiórków odłożyć, resztę dodać do kremu. Na jednym z krążków rozsmarować większość kremu, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować cienką warstwę kremu i posypać wiórkami. Schłodzić.

5 uwag do wpisu “Torcik marchewkowy z serem i kokosem

Dodaj odpowiedź do czarrnaodkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi