Delikatne i wilgotne 🙂
Składniki
ciasto:
jajka 6 szt
cukier puder 6 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
marchewka 400 g
orzechy włoskie 200 g
krem:
masło 3/4 kostki
cukier puder 3/4 szkl
serek śmietankowy 350 g
wiórki kokosowe 150 g
do wiórków:
cukier puder 2 łyżki
masło 1 łyżka
mleko 1 łyżka
Sposób przygotowania
Żółtka zmiksować na puch z cukrem pudrem, wymieszać ze startą marchewką, orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i piana z białek. Upiec 2 ciasta w tortownicy o średnicy 25cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (ok. 35 min). Masło z cukrem i mlekiem rozpuścić na patelni, wrzucić wiórki i podsmażyć aż się zezłocą. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, połączyć z serkiem. Część wiórków odłożyć, resztę dodać do kremu. Na jednym z krążków rozsmarować większość kremu, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować cienką warstwę kremu i posypać wiórkami. Schłodzić.
Ale super ciasto. Bardzo ciekawy ten krem.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Jakie piękne ciasto, to może być świetny pomysł na świąteczne ciasto marchewkowe 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zdecydowanie tak 🙂
PolubieniePolubienie